Vrijdag 24 juni a.s. gaat om 14.00 uur op de kegelbanen van het Socio Project de World Cup Schaarbaankegelen van start. Drie dagen strijden teams uit Duitsland, Frankrijk, België, Luxenburg, Brazilië en Nederland om de hoogst haalbare titels in het schaarbaankegelen. Het jaarlijkse evenement wordt bij toerbeurt in een ander land georganiseerd en dit jaar is de Nederlandse Kegel Federatie aan zet. SKC (Schaarbaankegelclub) Hoensbroek, die sinds 14 jaar de Kegelhal Socio als thuisbasis heeft, is als Nederlands kampioen de vertegenwoordiger van het Rood-Wit-Blauw of desgewenst: het Oranje.
De vereniging neemt daarbij ook de technische organisatie van het kegelevenement op haar schouders. Marco Baur, lid van SKC en sinds februari 2021 interim voorzitter van de NKF en zijn echtenote Jolanda spelen al jarenlang schaarbaankegelen op het hoogste niveau, zowel nationaal als internationaal. Zij verheugen zich op het aanstaande toernooi, mede door de komst van het Braziliaanse team dat met zijn aanhang voor de nodige swingende sfeer in de Socio Project zal zorgen.
Jolanda Baur raakte door haar ouders verknocht aan het kegelen. Als kind ging zij al mee naar trainingen en wedstrijden. Ook Marco is van jongs af aan geboeid door deze sport. Ja sport, zo moet je dit “spel” noemen. Schaarbaankegelen kun je doen voor je ontspanning, maar is een topsport als je het op het hoogste niveau beoefend. Trainen, trainen en nog eens trainen, dat doen de leden van SKC dan ook om het hoogste haalbare uit hun spel te halen. Dat doen zij niet alleen om beter te kunnen kegelen, maar ook om blessures te voorkomen. Een scheurtje in de hamstring of een beschadiging aan de kuit is zo opgelopen zonder bijvoorbeeld een deugdelijke warming-up. Bij deze sport komt heel wat denkwerk, behendigheid en fysieke kracht kijken.
Kansen op wereldtitels
In het laatste weekend van juni strijden dames- en herenteams uit zes landen dus om de het wereldkampioenschap. Een team bestaat uit 4 personen. Zij gooien in diverse disciplines zoals de tandem, persoonlijk en als in teamverband. Op papier zijn de teams van Duitsland grote kanshebbers op de titels. Zij kunnen namelijk putten uit een groot arsenaal spelers op topniveau, omdat de competitie in Duitsland erg groot is. In Nederland en België zijn veel minder clubs actief; zo weinig dat de beide landen één gezamenlijke competitie organiseren. Maar dat wil niet zeggen dat Nederland geen kanshebbers op titels heeft. Zo is Mitchell Rosenboom regerend Nederlands kampioen in drie disciplines én wereldkampioen en Maureen Schoonderwoert wereldkampioen in het onderdeel sprint.
Kegelen voor kinderen met beperking
Op de banen van het Socio Project kwamen in het verleden regelmatig kinderen met een beperking hun balletjes gooien. Vanwege financiële problemen bij SGL (Kerkrade) behoort dit helaas niet meer tot de mogelijkheden.
SKC heeft daarom besloten dat hun selectie bij iedere ‘negen’ die gegooid wordt (alle kegels in één keer om) er een donatie gedaan van € 0,05. De bond gaat deze inzet nog eens verhogen en vervolgens kan het aanwezige publiek de prijzenpot “kopen”. Tijdens het wereldkampioenschap in 2017 kon door een dergelijke actie bijna € 2000,00 gedoneerd worden aan KIKA.
[in Kader]
Schaarbaankegelen is een kegelvorm die op geautomatiseerde indoorbanen gespeeld wordt. De baan heeft een zogenoemde schaar, een holling in het midden van de baan die het mogelijk maakt om de bal met effect te gooien. De kunststof kegelbal heeft een diameter van zestien centimeter. De negen kegels staan opgesteld in ruitvorm. Het automatisch scorebord laat toe om verschillende spelvormen in te stellen.
De schaarkegelbanen van het Socio Project zijn de beste banen van Nederland en mogelijk ook van geheel Europa. Die kwaliteit wordt onder andere gemeten aan de hand van het hoogst aantal punten dat op de banen wordt gescoord.
De vier banen van het Socio Project zijn bij de grootschalige renovatie van de multifunctionele accomodatie in 2010/2011 geheel vernieuwd; de NKF en de Sport- en cultuurstichting Eygelshoven kochten de banen in Luxemburg. Die werden daar door vrijwilligers van de bond gedemonteerd, naar Eygelshoven getransporteerd en in de kegelhal weer opgebouwd. Daarna werden de banen in gereedheid gebracht door vakkundig schuurwerk en het aanbrengen van een nieuwe laklaag.