De Stichting Limburgse Tramweg Maatschappij (LTM) heeft de oudste nog bestaande LTM-bus verworven. De uit 1960 stammende LTM 5730 is woensdag 27 november op een dieplader afgeleverd in een grote loods van Janssen Transport aan de Europaweg-Zuid in Landgraaf. In de komende maanden stellen de leden van de stichting een restauratieplan op. Daarnaast zoeken zij naar fondsen om dit restauratieplan uit te kunnen voeren. De Stichting LTM heeft de wens de bus in te zetten voor historische rondritten in Zuid-Limburg.
De 5730 is ingeschreven in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed. Vanwege zijn unieke en historische karakter is de bus gewaardeerd met de hoogst mogelijke A-status.
De 5730
Zoals gebruikelijk in de periode na de Tweede Wereldoorlog werd het chassis en techniek gebouwd in het Verenigd Koninkrijk (AEC). De carrosserie werd in Nederland door Roset (Bergen op Zoom) gebouwd. In 1960 komt de bus in dienst bij de LTM onder nummer 5730. Hij doet trouw dienst op diverse lijnen in Zuid- en Midden-Limburg. Ook het mijnwerkersvervoer behoorde tot het takenpakket.
In 1974 gaat de LTM 5730 in strategische reserveopslag in Heerlen en later in Vaals. De VSL (opvolger van de LTM) verkoopt de bus in 1984 aan de Stichting Museum Streek- en Stadsautobussen Amsterdam. Daar volgt een grote restauratie, waarna de bus ingezet wordt voor museale ritten. Niet alleen in Nederland. De bus wint als beste buitenlandse deelnemer de historische rally ‘East Coast run’ tussen Hull en Bridlington (Verenigd Koninkrijk).
Opnieuw wisselt de bus van eigenaar. Vanaf 2011 is de bus in bezit van de Stichting Veteraan Autobussen. Helaas is hij niet meer rijdend te zien geweest. Uiteindelijk heeft de Stichting LTM haar kunnen overnemen.
Stichting LTM
De stichting LTM zetelt in Eygelshoven. Voorzitter/penningmeester is Jo Charlier en Bart Eijkenboom is secretaris. Daarnaast heeft de stichting nog enkele leden, allen met een grote fascinatie voor autobussen die vroeger in deze regio dienst hebben gedaan in het personenvervoer. De stichting verwerft en restaureert oude bussen, maar ook historische realia en documentatie die de geschiedenis van de LTM vertellen. Door presentaties en tentoonstellingen wil de stichting het cultuurhistorisch mobiel erfgoed onder de aandacht brengen.