Zaterdag 13 oktober is het, op één dag na, 75 jaar geleden dat in Eygelshoven een Amerikaanse B-17 bommenwerper neerstortte. Vijf bemanningsleden kwamen om het leven. De vijf overlevenden verbleven tot mei 1945 in Duitse krijgsgevangenschap. Om deze bemanning te eren voor hun inzet voor onze vrijheid en ook om ons te doen herinneren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, wordt op 13 oktober om 14 uur een gedenksteen onthuld op de R.K. kerkhof aan de Rimburgerweg.
De tienkoppige bemanning was met ongeveer 300 andere bommenwerpers op weg om industriële doelen te bombarderen in het Duitse Schweinfurt. 14 oktober 1943 werd een rampzalige dag voor het Amerikaanse leger. Maar liefst 60 B-17’s werden neergeschoten waarvan één boven Eygelshoven met vijf doden als gevolg. Het staartstuk kwam buiten de bebouwde kom van Eygelshoven terecht op de plek waar nu het Militair Complex Eygelshoven is gevestigd. De voorzijde, met daarin de bommen, stortte neer achter de grens met Duitsland, zonder veel schade aan te richten.
Bij deze crash raakte de 22 -jarige copiloot Donald Paul Breeden vermist. Zijn lot zette Wim Slangen aan het werk: “Hoe kon Donald Paul Breeden vermist raken?” Uit zijn onderzoek bleek dat Breeden met grote waarschijnlijkheid aan zijn parachute hangend in de propeller van zijn eigen vliegtuig is terecht gekomen. En zijn, zijn onherkenbare stoffelijke resten, daarna mee begraven met die van twee van zijn mede-bemanningsleden. Ook achterhaalde Slangen Breeden’s foto voor Faces of Margraten en de foto’s van nog twee andere bemanningsleden. Met de onthulling van deze gedenksteen is een ander doel van Slangen bereikt.
De gedenksteen kwam tot stand door samenwerking van de Gemeente Kerkrade, het R.K. kerkbestuur H. Joannes de Doper-H. Pastoor van Ars te Eygelshoven en diverse anderen.