Nieuwbouw IKC Droomhof zo goed als gereed
13-07-2024
De nieuwbouw van het Integraal Kind Centrum (IKC) Droomhof nadert zijn voltooiing. Binnen wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van de lokalen. Om het nieuwe complex heen wordt hard gewerkt aan de bestratingen, speelplaatsen en tuinaanleg. Op zondag 18 augustus wordt om 12.00 uur het Integraal Kindcentrum Droomhof officieel geopend. Diezelfde dag kan iedereen die een kijkje wil nemen van 10.00 tot 13.00 uur het nieuwe gebouw bewonderen. De kinderen van de buitenschoolse opvang, kinder- en peuteropvang nemen op maandag 19 augustus het gebouw in gebruik. De leerlingen van de basisschool beginnen het nieuwe schooljaar op 20 augustus in de Droomhof.
De bewoners van het IKC zijn basisschool De Veldhof, de buitenschoolse opvang van Vierpuntkom en de kinder- en peuteropvang (Hummelhof) van Flow. De naam van de kinderopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang wordt Droomhof. Goed om even uitdrukkelijk te vermelden: het gebouw en het kindcentrum in zijn geheel heet IKC Droomhof, de basisschool was, is en blijft De Veldhof!

De redactie van de Anselbode mocht alvast een kijkje in het nieuwe gebouw nemen. Omdat de bestrating naar de hoofdingang nog niet gereed was, was het baggeren door de modder. Binnen werden we meteen voorzien van plastic schoenhoesjes om de net gedweilde vloeren niet onnodig te bevuilen. Het gebouw maakt een overweldigende indruk: ruimte, licht, sfeer, moderne faciliteiten en noviteiten.

In het oog springend zijn de diverse ateliers. Die gaan ruimte bieden om de talentontwikkeling (atelieronderwijs) te realiseren. Het IKC wordt daardoor méér dan een plek van rekenen en taal, ook het ontdekken en ontwikkelen van creatieve talenten is belangrijk. In het gebouw zijn dan ook een taal/leesatelier, een wetenschap/techniekatelier, een kookatelier, een muziek/toneel/kunstatelier en een sport & spelatelier ingericht. Daarnaast vallen de themahoeken voor spel, spelen en leren in de open ruimtes op. Deze zijn harmonieus ingebed tussen de ruime klaslokalen en de gangen.

Heel begrijpelijk dat de schoolverlaters het o zo jammer vonden dat zij hun basisschoolcarrière niet in dit fraaie gebouw konden afronden.

Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en staat grotendeels op dezelfde plek als waar tot mei 2023 de basisschool stond. Er is optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. Duurzaamheid staat centraal in het nieuwe gebouw. Zo worden er duurzame houten materialen gebruikt. Ook is het gebouw optimaal geïsoleerd en voorzien van de modernste installaties. Met ruim 260 zonnepanelen op het dak en 11 warmtepompen wordt de ambitie voor een energieneutraal gebouw nagenoeg helemaal gerealiseerd.

Kinder- en peuteropvang en de buitenschoolse opvang alsook de groepen 1, 2 en 3 hebben hun ruimtes op de begane grond. Daar zijn ook o.a. het muziek/toneel/kunstatelier en het kookatelier in ondergebracht. De kinderen van de groepen 4 zitten op de eerste verdieping en bereiken deze via de inpandige trappen. De groepen 5 tot en met 8 zijn ook ondergebracht op de eerste verdieping, maar hebben elk hun eigen ingang via de uitpandige trappen en galerij.

Het gebouw ligt eigenlijk in een parkachtige omgeving en daarvan hebben de architecten handig gebruik gemaakt om een groene spel- en speelomgeving voor de kinderen te realiseren. Zo ontdek je er tussen de bestaande groenaanplant een nieuw aangelegde wadi (die regenwater opvangt), een pannakooi, een voetbalveld en diverse speeltoestellen zoals een houten fort. Er zullen tevens groente- en fruittuintjes worden aangelegd die met behulp van vrijwilligers (buurtbewoners) door de kinderen worden aangeplant en onderhouden. En uiteraard geoogst!

Het Integraal Kind Centrum (IKC) Droomhof is het eerste IKC in de gemeente Kerkrade. Het is een prachtige plek in de wijk geworden, waar onderwijs en kinderopvang integraal samenwerken aan de ontwikkeling van jonge kinderen tussen 0 en 12 jaar. Om dit nog beter te faciliteren, komen er ook plekken voor zorgfuncties, zoals logopedie, ergotherapie, fysiotherapie en schoolmaatschappelijk werk en de GGD. In het IKC werken de opvoedexperts Flow en basisschool de Veldhof met dezelfde visie: “De ‘gedroomde’ toekomst die maak je SAMEN!” Dat betekent dat de opvoedexperts het optimale uit elk kind halen zodat iedereen de “gedroomde” toekomst kan realiseren. De kernwaarden daarbij zijn: vertrouwen, veiligheid, wederzijds respect en eigenaarschap.

De sloop van de oude basisschool de Veldhof, de bouw van het IKC en de aanleg van speelgelegenheden en bestratingen hebben ruim een jaar geduurd. Soms ging dat gepaard met onvermijdelijke overlast voor omwonenden en verkeer. Maar ach, ‘Waar (hout) gehakt wordt, vallen spaanders’. Eygelshoven is wel een prachtige, belangrijke voorziening voor opvoeding en onderwijs rijker.