Marco Bauer wereldkampioen
22-08-2024

Na maandenlange voorbereidingen was het dan eindelijk zo ver. Op dinsdag 6 augustus gingen de wereldkampioenschappen Schaarbaankegelen van start in de Kegelhal van het Socio in Eygelshoven. In zeven van de tien disciplines behaalde een lid van SKC Eygelshoven een medaille met als ‘klap op de vuurpijl’ het wereldkampioenschap voor mannen, waarin Marco Baur de titel ‘wereldkampioen’ veroverde.

In een bomvolle kegelhal in het Socio Eygelshoven opende John Roland in zijn functie van locoburgemeester de wereldkampioenschappen Schaarbaankegelen 2024. Hij maakte van deze gelegenheid gebruik om de coach van het Nederlandse team, Hein Braeken, in het zonnetje te zetten. Hein is sinds jaar en dag één van de steunpilaren van het Schaarbaankegelen en hij begon die avond aan zijn vijfentwintigste WK.

Hein had een ijzersterk teams weten samen te stellen. Bij de heren werd het team gevormd door Wim Bleylevens, Frans Feuler, Henk Ploemen en Marco Baur. Bij de dames verschenen Annie Eggen en Jolanda Baur aan de start.

Op de woensdag werden de eerste wedstrijden gespeeld en werd al snel duidelijk dat de ‘Oranjeploeg’ klaar was voor het grote werk. Want zo kun je een wereldkampioenschap toch wel noemen. De eerste medailles werden gewonnen door de dames in de discipline dubbelspel. Het lukte Annie Eggen en Jolanda Baur om hierin een bronzen plak te veroveren. Die dag zat het de heren niet echt mee in de discipline Tandem. Ondanks dat er voor iedere kegel gevochten werd als een leeuw, lukte het niet om in de prijzen te vallen.

De dag erna zag de wereld er weer heel anders uit. Jolanda en Marco Baur haalden in het onderdeel ‘Mix Tandem’ een zilveren medaille en daaraan verbonden de titel ‘Vice Weltmeister’.

Op diezelfde avond werd ook gespeeld op het onderdeel ‘Mix Manschaft’. Het liep uit in een geweldig gevecht om de bronzen plak tussen de ‘Rode Duivels’ en ‘Oranje’. In een sidderend gevecht trok Nederland uiteindelijk aan het langste eind en behaalden Jolanda Baur, Annie Eggen, Frans Feuler en Marco Baur de bronzen plak.

In de halve finale persoonlijk nam Jolanda op een schitterende wijze wraak en plaatste
zich uiteindelijk voor de finale op zaterdag. Hoewel ze goed speelde zat er niet meer in dan een bronzen medaille.

Op vrijdag moest het herenteam van ‘Oranje’ aantreden tegen drie sterke tegenstanders, namelijk België, Duitsland en Luxemburg. Helaas waren deze teams te sterk voor de ploeg van Hein Braeken en zat er op deze discipline geen medaille in.

En toen kwam zaterdag 10 augustus 2024 de dag van de finales van de persoonlijke nummers. Maar eerst moet worden vermeld, dat in de categorie heren tandem koppel een wereldrecord gegooid werd door het Luxemburgse team. En daarin speelt de kwaliteit van de baan in de Kegelhal van het Socio een belangrijke rol. Wereldrecords worden namelijk enkel en alleen verbroken op banen van zeer hoge kwaliteit.

Terug naar zaterdag voor de individuele nummers. Jolanda Baur beet de spits af. Ze kwam sterk uit de voorrondes, maar ook haar drie tegenstanders speelden op hoog niveau. Uiteindelijk ging de dik verdiende overwinning naar de Duitse Silke Thissen met 814 hout.

Hij kwam, zag en overwon….
Het zat er alweer heel wat jaartjes aan te komen, maar iedere keer lukte het onze plaatselijke ‘mister kegelen’ Marco Baur niet om de titel op te eisen. In deze editie was hij erop gebrand en vertrouwde hij de Anselbode al toe, dat het dit jaar zou gaan gebeuren. Hein Braeken fluisterde hem steeds weer in dat de voorrondes een belangrijke rol spelen. Scoor daar zoveel mogelijk hout en je start in baan 1.

Marco Baur over zijn WK -titel:
“Ik was erop gebrand om hier in onze thuishal de wereldtitel binnen te halen. Vanaf de start gierde de adrenaline door mijn lijf. Ik voelde me steeds sterker en sterker worden. Na een paar ballen wist ik dat het goed zat. Ik kwam in mijn ritme en dat leverde mij uiteindelijk 925 hout én de titel op. Tweede werd de Belg Marc Authelet met 793 hout, derde werd de Luxemburger Nico Even en vierde Knuth Martine uit Duitsland.”

Na afloop van de wedstrijd reikte de trotse locoburgmeester John Roland de gouden medaille uit aan de kersverse wereldkampioen.
En natuurlijk feliciteert ook de Anselbode Marco Baur met deze geweldige prestatie.