Jubileumweekend Burgerlust ‘kót en gód’
07-11-2023
Het is een zeldzaam jubileum dat de Burgerlust binnenkort viert. Op 18 en 19 november staat het Socioproject, tot Aswoensdag weer de carnavalstempel van Eygelshoven, in het teken van 9 x 11 jaar Burgerlust. Een feestavond vol Limburgse en Keulse topartiesten waarvoor de carnavalsvereniging een voor de Eygelshovense bevolking alleszins betaalbare prijs heeft vastgesteld. Met de proclamatie van de nieuwe jubileumprins en de receptie van de Burgerlust een dag later.

9 x 11 jaar, wat gaan we doen, zo vroeg de Burgerlust zich begin dit jaar af. “Met 8 x 11 hadden we een hele week feest, maar we merkten toen al: dat is wat veel van het goeie”, zegt president John Prevo, die er thuis eens goed voor gaat zitten. “Voor onszelf en voor de mensen moet je het ‘kót en gód’ doen. Dus houden we op zaterdag 18 november een feestavond met een goed programma, met de nadruk op Limburgse artiesten. Met van buitenaf de Greesberger, crème de la crème van de Keulse showkorpsen, en der Treu Husar.”
Omdat de Burgerlust een aan de kerk verbonden vereniging is, want carnaval is ontstaan vanuit het christelijk geloof, gaat de vereniging op zondag 19 november met de Prinsekapel voorop naar de kerk, waar de mis wordt opgeluisterd door harmonie St. Caecilia. Daarna wordt de traditionele foto gemaakt van de complete Burgerlustfamilie, net als elf jaar geleden, waarna de koffietafel volgt in de bistro. Vervolgens verhuist het gezelschap naar het Socioproject waar van 14.11 tot acht uur de receptie plaatsvindt.

Voettocht naar Wittem
Maar eerst vond op zondag 29 oktober in het kader van 9 x 11 de aftrap van het carnavalsseizoen plaats van de drie carnavalsverenigingen van Kerkrade met een voettocht naar Wittem. Vanuit de Burgerlusthof ging het in een stoet van maar liefst 99 mensen via Rolduc, waar een borreltje werd gepakt, naar het station in Kerkrade waar de stoomtrein klaarstond met koffie en vlaai. In Simpelveld werd overgestapt op een andere trein naar Eys en vandaar te voet verder naar de Wilder Tref in Wahlwiller. Hier kreeg iedereen de door John en zijn vrouw Marlies in drie grote ketels van 17 liter gemaakte erwten- en tomatensoep met stokbrood. Na een biertje ging het te voet verder naar Wittem, waar ‘de woeësj’ werd aangeboden en de kaars werd aangestoken voor goed weer met de optocht. Met huifkarren en de Beleef Kerkradebus ging het terug naar Eygelshoven. “Een pluim voor de organisatie en de mensen van Beleef Kerkrade. De verstandhouding tussen de carnavalsverenigingen en de gemeente Kerkrade is ontzettend goed,” zegt John.

Zonnetje zien
Het jubileumseizoen start voor de Burgerlust echter pas echt op de 11e van de 11e in de bistro, waar de Burgerlustfamilie bij elkaar komt en de prinsen van vorig jaar worden opgenomen in de Prinseroad. Dit jaar worden zes jubilarissen uit de Elveroad gehuldigd voor 3 x 11, 2 x 22 en 1 x 44 jaar Elveroad. “Vooral dat laatste jubileum is heel bijzonder in de carnavalswereld. Meestal kom je pas op latere leeftijd in de Elveroad dus dan is 44 jaar wel uitzonderlijk. Ik ben er zelf ook pas in 1994 bij gekomen. Toen waren we net met de groep Rabadatsj gestopt en ik wilde toch iets in de carnavalswereld blijven doen. Want carnaval is voor mij de overbrugging van de herfst en de winter naar het betere weer in het voorjaar. Als je dan met carnaval bezig kunt zijn, blijf je het zonnetje zien.”

Met het feestweekend van 18 en 19 november wordt 9 x 11 nog niet afgesloten, want het feest gaat verder in 2024, het jaar waarin de Burgerlust 100 jaar bestaat. “Daar zullen we uiteraard apart bij stilstaan, want 100 is een bijzonder getal.”

Jaar van verandering
100 jaar Burgerlust wordt dus iets speciaals. Wie in de archieven duikt, vindt nog alle gegevens van vroeger. Sinds vorig jaar officieel de Burgerlusthof op de Laethof in gebruik werd genomen liggen in de prachtig aangeklede relikwieënkamer de boeken die Pierre Jongen heeft gemaakt en waarin de hele historie van de Burgerlust is gedocumenteerd. “Mensen kwamen toen ook allerlei spullen aandragen. Zo hebben we bijvoorbeeld de allereerste prinsenmuts van papier gekregen.”

Het jubileumjaar 2024 wordt ook een jaar van verandering. “Je kunt wel 100 jaar zijn, maar je zal met de tijd mee moeten. We gaan bijvoorbeeld carnaval deels binnen en deels buiten vieren, want de jeugd is tegenwoordig liever buiten dan binnen. Er komt overigens geen zomercarnaval, want carnaval vier je van de 11e van de 11e tot Aswoensdag. Daarna is het voorbij. Er wordt altijd wel zaken gediscussieerd, zoals waarom altijd een prins en geen prinses, maar dan zeg ik: dat is traditie. Dat kan niet. Net als zomercarnaval.”

Iets moois neerzetten
“Ach,” zegt hij, “je bent bij de vereniging omdat je het leuk vindt. Mij vroegen ze ooit om president te worden, maar toen was Marlies ziek. Ik wilde daarom toen niet, maar op een gegeven moment stond de hele vereniging op de stoep. Ik zei: vraag maar of Marlies het goed vindt. Ik wilde het in eerste instantie vijf jaar doen, maar inmiddels zijn het er al acht. Je bent er elke dag mee bezig. Eigenlijk is het een bedrijf dat je leidt, zeker qua financiën. Zonder sponsoren kun je zo’n feest ook niet meer organiseren. Het wordt steeds moeilijker. De prijzen van artiesten rijzen de pan uit. Maar we willen toch iets moois neerzetten voor de bevolking van Eygelshoven en daar is prijs van de kaartjes voor deze jubileumdag dan ook naar.”

Tekst: René van Zandvoort