In de dagbestedingsruimte, die ook de keuken en eetzaal omvat, speelt een band. Een drummer, een bassist, een toetsenist, een zanger en een ‘man van de techniek’ onder aanvoering van een gitarist, de dagbestedingsbegeleider. De musici zijn bewoners van Huize Horizon, die vroeger in bandjes speelden en er nog steeds plezier in hebben om samen muziek te maken. Het klinkt goed. “Nu over naar een rustig reggae ritme”, zegt de gitarist. De drummer heeft aan één woord genoeg en de rest van de band volgt. Ik kan jammer genoeg niet blijven luisteren, want ik ben gekomen voor een interview met Danny Spits, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Zonnewende en Jasper, senior woonbegeleider. We lopen buitenom naar de grote gezamenlijke woonkamer, want de medewerkster van de huishoudelijke dienst heeft binnen net gedweild en de vloer is nog nat. “Een ondankbare taak”, lacht Danny Spits. “Pas als je net gedweild hebt, merk je hoeveel mensen er steeds over die vloer moeten.”
Dat is niet vreemd, want in Huize Horizon is plek voor 27 mensen met een indicatie op grond van de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en nog eens 5 plekken voor mensen die begeleid worden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Huize Horizon is één van de drie locaties voor beschermd en begeleid wonen die onder Stichting Zonnewende vallen. Stichting Zonnewende is begonnen als ‘familiebedrijf’. De opa en oma van Danny runden een bejaardentehuis in Valkenburg en dat is later doorgegroeid naar een sociaal pension. Huize Horizon is sinds 1992 gevestigd in Eygelshoven, maar levert pas de laatste 10 jaar echt beschermd wonen. “Toen in 2015 de WMO werd ingevoerd, veranderde onze doelgroep”, vertelt Danny. “We kregen te maken met mensen met een zwaardere en complexere hulpvraag.” Huize Horizon heeft zo’n 20 medewerkers voor het huishouden, de technische dienst, de dagbesteding en de woonbegeleiding van bewoners. Daarnaast zijn er een coördinerend verpleegkundige en gedragskundigen, die op alle drie de locaties van Stichting Zonnewende werken.
“Dat is belangrijk”, legt Jasper uit. “De bewoners van Huize Horizon kampen vaak met complexe ‘multiproblematiek’. Ze hebben psychische en sociale problemen, bijvoorbeeld in combinatie met verslaving. Er is soms sprake van onbegrepen gedrag. Het is een heel diverse groep, dus het bieden van zorg en ondersteuning is een kwestie van maatwerk. De jongste bewoner is 19, de oudste is 77. Een deel van de jongere bewoners werkt eraan om in de toekomst weer zelfstandig te wonen. De oudere bewoners stromen door naar de ouderenzorg, als zij naast hun psychische problemen ook met lichamelijke klachten te maken krijgen. De bewoners die ondersteuning vanuit de WMO krijgen, blijven twee tot drie jaar. De doorstroom onder andere bewoners varieert. Er is bijvoorbeeld één cliënt die al meer dan 25 jaar in Huize Horizon woont.”
Zo’n 30 mensen met uiteenlopende problemen in één huis, dat geeft vast wel eens ruzie, maar is zeker ook heel gezellig? “Dat is de spijker op z’n kop”, beaamt Jasper. Samen eten is belangrijk in Huize Horizon. “We zijn één groot gezin”, zegt Danny. “Tijdens de maaltijden praten we met elkaar en houden we in de gaten hoe het met iedereen gaat.” In de ochtend is er creatieve dagbesteding voor bewoners, in de middag bestaat de dagbesteding uit samen koken. Twee keer per maand gaan bewoners zwemmen bij Mondriaan in Heerlen. In het dagelijks leven zijn er kleinere groepjes van bewoners ontstaan, die veel met elkaar optrekken. De oudere bewoners zoeken elkaar op, net als de wat jongeren die cannabis gebruiken. Bewoners mogen, net als iedere andere Nederlander, in hun eigen huis alcohol en cannabis gebruiken. Alcoholgebruik is toegestaan op de eigen kamer. Cannabis mag alleen worden gebruikt in de rookruimte achter op het erf omdat roken op de kamers niet is toegestaan. De leiding wil niet dat bewoners op straat alcohol of cannabis gebruiken. Dat leidt tot een gevoel van onveiligheid bij omwonenden en voorbijgangers en het is slecht voor het beeld dat mensen hebben van de bewoners.
De buurt is gelukkig heel tolerant. Daar is Danny dankbaar voor. Bewoners worden geaccepteerd. Een buurvrouw werkt inmiddels zelf bij Huize Horizon. Omwonenden kennen hun buren ook vaak goed. Een oud-bewoner, Gerrit, veegde altijd de stoep. Toen Gerrit ziek werd, vroegen buren naar hem omdat ze hem misten. Een andere bewoner kent alle passerende honden die door hun baasjes worden uitgelaten bij naam. En dat zijn er nogal wat, want Huize Horizon ligt op de route die veel hondenbezitters nemen om hun hond in het groen naast en achter het kerkhof uit te laten. “Natuurlijk zijn er in de afgelopen 33 jaar wel eens incidenten geweest”, vertelt Danny. Klachten van omwonenden omdat een bewoner de muziek te hard zette, bijvoorbeeld. De leiding spreekt bewoners hierop aan en als het vaker voorkomt, wordt de apparatuur in beslag genomen. Maar vaak is er bij bewoners geen kwade opzet in het spel. “Sommigen hebben moeite met het reguleren van hun emoties”, legt Jasper uit. “Die worden dan boos, maar daar kunnen ze niets aan doen.” Andere bewoners hebben een verstoord dag-/nachtritme en realiseren zich niet dat anderen slapen, als zij de volumeknop opendraaien.
Jasper en Danny vinden het belangrijk om uit te kunnen leggen welke problemen er schuilgaan achter het gedrag van bewoners. Dat creëert begrip. Daarom houdt Huize Horizon jaarlijks een Open Dag. Dit jaar is die op dinsdag 13 mei. Geïnteresseerden zijn welkom om letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken te nemen en in gesprek te gaan. De dagbesteding zorgt daarbij voor lekkere hapjes. In de buurt zullen flyers worden uitgedeeld en er komen posters te hangen, bijvoorbeeld in de Jumbo. Wilt u zelf op burenbezoek gaan in Huize Horizon, dan kan dat op 13 mei tussen 13:30 en 16:30 uur. Van harte aanbevolen!