Handige handen gevraagd!
06-02-2023

Vele handen maken licht werk. Dat geldt zeker voor hobbyclub Houtbewerking Eygelshoven, waar twee vrouwen en vier mannen twee keer per week gedurende vier uur de handen uit de mouwen steken in het clublokaal in het Socioproject. En daar vaak thuis nog mee doorgaan om een opdracht op tijd af te krijgen. Met dit artikel vragen voorzitter Natasja Engels en haar collega’s Anja Werts, Hans Nelissen, Sjir Handels, Jo Heyse en Joep Erkens aandacht voor hun hobby. Waarmee ze velen een groot plezier doen en met hun kunstzinnige producten bijdragen aan de Eygelshovense gemeenschap. Want mensen die iets met hun handen kunnen zijn hard nodig!

Om opdrachten zitten ze niet verlegen. Er wordt alleen met hout gewerkt op elektrische figuurzagen en andere elektrische machines. Een draaibank wordt gebruikt om machineonderdelen te repareren. Mooie vogelhuisjes, poppenhuizen en ander houten speelgoed, zoals keukentjes, worden er gemaakt. “Meer dan genoeg opdrachten om voortdurend aan de slag te kunnen”, vertelt Sjir Handels, die tot vorig jaar voorzitter was en toen het stokje overdroeg aan Natasja. “Van particulieren, van een fotograaf, van de Laethof, van verenigingen, de kinderopvang, de gemeente, scholen. Meestal kleinere projecten. Want vandaag vragen en morgen klaar dat gaat hier niet. We moeten er wel even de tijd voor krijgen.”

Als daarna tijd over is, wordt aan eigen producten gewerkt, zoals objecten voor carnaval of kerstmis. Een keer in de maand is er een workshop, waarbij iedereen welkom is om te zien wat Houtbewerking Eygelshoven zoal doet. “Wij zagen dan alles voor op de machines, want daar mogen niet-leden uit veiligheidsoverwegingen niet aankomen,” zegt Natasja. “De deelnemers aan de workshop hoeven de producten dan alleen maar te schuren of te verven en in elkaar te zetten. We zoeken voornamelijk mensen met een technische achtergrond, of die heel handig zijn. Ze moeten bepaalde opdrachten kunnen uittekenen alvorens die gemaakt gaan worden. Ze moeten kunnen inschatten wat daarvoor nodig is, het benodigde hout kunnen halen en weten wat je voor een opdracht kunt vragen. Het is dus niet alleen maar wat knutselen.”

Redder in de nood
De hobbyclub bestaat sinds 1972. Begonnen in een kelder naast de kerk en opgericht door Jan Boulanger van de personeelsafdeling van de mijn Julia. Met een aantal kleine handmachines, zodat oud-mijnwerkers iets om handen hadden. In de beginjaren werd geen contributie betaald en werd dus niks opgebouwd om nieuwe machines te kunnen kopen. Maar toen Sjir het voorzitterschap in 1993 overnam toen hij gepensioneerd werd, voerde hij de contributie in. Het verdiende geld werd bij de penningmeester ondergebracht. Hij was voorzitter tot vorig jaar. “Toen werd het me als 84-jarige te veel en heeft Natasja het van me overgenomen. Zij is een heel stuk jonger en doet het uitstekend.” Natasja pakte de draad voortvarend op en zorgde via Facebook en de workshops voor meer bekendheid. De opdrachten komen vooral via Facebook binnen. Sjir zit voorlopig nog niet stil. “Die moeten we hier ooit tussen zes plankjes wegdragen,” vermoedt Natasja en Sjir beaamt dat graag. “Hij is onze redder in de nood. Als er iets aan een van de machines is, krijgt Sjir hem weer aan de praat,” aldus Hans.

Al doet de hobbyclub voornamelijk houtbewerking, ook metalen voorwerpen worden er gemaakt als onderdelen voor de machines. Daarom is het goed dat de mannen van de club onder andere een achtergrond hebben in de metaalbewerking, zoals op de mijn Julia. “Handig, want als er iets aan een machine is, weet je uit ervaring wat je moet doen,” aldus Hans. “Dat komt ook van pas bij de houtbewerking, omdat je al inzicht hebt in hoe iets gemaakt moet worden.” Zo ging de as van de afzuiging kapot en die werd door Sjir eigenhandig gerepareerd. Een besparing van 680 euro.

De club is de laatste jaren flink uitgedund. Ooit was er een wachtlijst, maar door een aantal sterfgevallen in korte tijd en doordat mensen te oud werden, kromp het ledental tot de huidige zes. Waarvan Natasja en Anja met respectievelijk 50 en 49 de jongsten zijn.

Af en toe krijgt de club wat hout of een machine cadeau. Ook als iemand overlijdt, wordt soms gevraagd of de club er iets mee kan. Natasja: “Mensen snappen soms niet dat hout zoveel duurder is geworden dan de vorige keer dat ze iets bestelden, dus moeten we met de prijzen die we voor het materiaal moeten betalen omhoog. We rekenen daarbij niet eens onze eigen uren.”

Sociale aspect belangrijk
Niet alleen het werk, ook het sociale aspect vinden ze belangrijk. Samen koffiedrinken, twee keer per week gezellig een paar uurtjes met elkaar bezig zijn en het jaarlijkse uitje. Daarom moeten nieuwelingen natuurlijk wel bij de club passen. “Toen ik hier acht jaar geleden kwam, kon ik ook niks,” zegt Natasja. “Ik had ook nog nooit iets met hout gemaakt, maar ben leergierig en vind het leuk. Alles wat ik de eerste jaren gemaakt heb, ging zo de prullenbak in. Niet erg, want ik heb er veel van geleerd. Zo heeft ook iedereen zijn eigen ding waar hij goed in is.”

Dus zit je werkloos thuis, ben je gepensioneerd of voel je je aangesprokenen, kom eens gezellig langs. Op dinsdag- en donderdagmiddag van 12.30 uur tot 15.30 uur is de club geopend. Of meld je via Facebook bij Hobby Hout Eygelshoven (https://www.mijneygelshoven.nl/er-op-uit/senioren/hobbyclub) of per e-mail (hobbyhout2@gmail.com).

Foto:
De hobbyclub achter de grote zaagtafel waarvan de dure as eigenhandig door Sjir werd gerepareerd. Met op de voorgrond het ‘kirkske’ van Eygelshoven, een van de mooie producten van de club. Van links naar rechts: Anja Werts, Natasja Engels, Sjir Handels, Hans Nelissen, Joep Erkens en Jo Heyse.

Logo:

Het logo van de club dat recent is gemaakt door Natasja en Anja.