Eygelshoven in de Tweede Wereldoorlog
13-03-2023

De Tweede Wereldoorlog is natuurlijk een begrip. De meesten van ons weten er wel iets vanaf, maar meestal reikt onze kennis niet verder dan de verhalen uit de geschiedenislessen van school en de oorlogsfilms, die we op televisie of in de bioscoop zagen. Daardoor krijgen we dan een beeld wat er op landelijk of Europees niveau gebeurde tijdens de verovering, de daarop volgende vier of vijf oorlogsjaren en de bevrijding van ons land. Maar wat betekende die verschrikkelijke oorlog nu voor de inwoners van Eygelshoven? Hoe werd ons dorp deel van “Das Dritte Reich’ en vonden er hier net als in Rotterdam ook bombardementen plaats en rijkte de Jodenvervolging ook tot Eygelshoven? Deze week vertelt Marian Janssen-Kuijpers, hoe zij als lid van het jubileumcomité samen met de overige leden van deze werkgroep een evenement samenstelde van ruim vier jaar oorlog in Eygelshoven.

Place and time to be:

Zondag 26 maart 15.00 uur in Grote Sint Janskerk aan de Portbeemden, entree vrije gave.

Het idee van vijf jaar oorlog en bevrijding in Eygelshoven.

Marian:

“Volgens mij was het zo rond november 2021, dat ik gevraagd werd om mee te doen in het jubileumcomité voor het 100-jarig bestaan van de Grote Sint Janskerk. Tijdens de eerste bijeenkomsten werd er ook gebrainstormd over ideeën zoals oorlog en bevrijding. We kwamen op het idee om een PowerPoint presentatie te maken en deze te presenteren in de Grote Kerk.

Ik ging met dit idee aan de slag en meldde me uiteraard als eerste bij de Heemkundevereniging, in de oude Laethof. Daar kreeg ik een ‘pak’ digitale foto’s, over gebeurtenissen in Eygelshoven zoals de gevolgen van het bombardement onder aan de Kerkberg, waar nu het monument staat. Ook ging ik op zoek in boeken over de oorlogsjaren in Eygelshoven, maar ook naar dorpsgenoten, die de oorlog hebben meegemaakt. Langzaam begon zich een verhaal te vormen en we besloten om in het verhaal extra aandacht te besteden aan het bombardement, de Joodse familie Levi en de bevrijding. We moesten wel accenten zetten omdat er te veel materiaal was om dat allemaal in dit verhaal van max 55 minuten op te nemen.

Zelf ging ik aan de slag met de vooroorlogse foto’s die ik onder andere van de Heemkundevereniging kreeg. Ik zocht de plek op van de ‘oude’ foto, waarvan ik dacht dat daar de foto vroeger gemaakt was. Dan maakte ik vanuit datzelfde perspectief een nieuwe foto. Door oud en nieuw achter elkaar te zetten, hoop ik dat de beelden van Eygelshoven in oorlogstijd meer gaan leven en we ons nog beter bewust worden wat de oorlog voor Eygelshoven betekende en hoe dicht bij het oorlogsgeweld was.

Familie Levi :

“Ook de familie Levi krijgt bijzondere aandacht in de lezing. Na een lange speurtocht over het World Wide Web, kwam ik in contact met John Janssen in de Wal uit Canada. Hij was al jaren op zoek naar Dagobert Levi, zijn klasgenoot op de Lagere school in Eygelshoven. Ik kreeg hem zover, ondanks dat hij de negentig al gepasseerd is, om mij een audiobestand te sturen met zijn verhaal. Dat laat ik uiteraard in de presentatie zien en horen.

Andere onderwerpen:

Andere onderwerpen, die in de lezing nog belicht worden zijn onder andere: Het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940, de burgemeesters van Eygelshoven in oorlogstijd, het bombardement op 30 en 31 juli 1941, waarbij zeven slachtoffers vielen, het bezoek van Mussert aan ons dorp en het neerstorten van twee bommenwerper en maandag 25 september 1944, de dag dat Eygelshoven bevrijd werd. Maar meer ga ik echt niet prijsgeven Wim, dat is voor de bezoekers, die zondag 26 maart om 15.00 uur naar de Grote Kerk komen. ”

Overige activiteiten:

Het verhaal De lezing neemt zo ongeveer 55 minuten in beslag en aan het einde daarvan speelt de harmonie Sint Caecilia, een muziekstuk uit de bekende Amerikaanse speelfilm Schindler’s List. De pauze duurt ongeveer twintig minuten en dan is voor iedere bezoeker een gratis kopje koffie en stukje cake.

Na de pauze geeft de harmonie een miniconcert met muziek uit de oorlog jaren. Zoals u al in de Anselbode van vorige week kon lezen, is deze presentatie vrij toegankelijk, al kan iedere bezoeker uiteraard een vrije gave achterlaten. Na afloop bestaat de mogelijkheid om na te praten bij een drankje, tegen een schappelijke prijs.