Als ik zeg, leeftijd: 36 jaar, 57 jaar, 13 jaar, 34 jaar, 18 maanden, 53 jaar, 76 jaar, 58 jaar, 56 jaar, 46 jaar, dan denkt u misschien: die leeftijd heb ik ook, of: mijn kind is zo oud, of mijn kleinkind…Het zijn de leeftijden van de eerste tien mensen op de naamlijst van de dodenherdenking op 4 mei in Eygelshoven. Een lijst met 73 namen, mannen en vrouwen, jongens en meisjes,
Als we zeggen: 4 mei, dan zeggen we: dodenherdenking. Dan zeggen we: oorlog.
Oorlogen kun je bedenken aan de tekentafel. Maar de slachtoffers zijn heel concreet. Slachtoffer is je buurman, of dat meisje bij jou uit de klas, of je oude vader, of je zoontje. Slachtoffer is die jongeman die duizenden kilometers van huis bereid was te gaan vechten voor de vrijheid van hem volstrekt onbekende mensen en onbekende landen.
De slachtoffers die we gedenken hebben één ding gemeenschappelijk: ze werden van het ene moment op het andere uit het leven gerukt. De een stond op het punt te gaan eten, de ander wilde even een sigaretje roken op straat, jongetjes speelden op straat. De gifgaskraan werd opengedraaid, een vliegtuig werd uit de lucht gehaald.
Bij elke naam die we op 4 mei noemen hoort een gezicht en een verhaal. Dat meisje was de dochter van iemand, Die meneer had een gezin. Die soldaat was een veelbelovende zoon en broer. Het is onze dure plicht niet alleen de namen te noemen en te gedenken, maar ook onze interesse te tonen in hun leven.
Ik ben auteur Wim Slangen heel dankbaar dat hij de taak op zich heeft genomen om deze mensen hun gezicht en verhaal te geven, zo goed als hij maar kon. In het afgelopen jaar heeft Wim Slangen heel wat speurwerk verricht, heel wat archieven doorgeploegd om het verhaal te kunnen vertellen, het verhaal van Roosje Cichowski, van Bartje Vermeulen, van Frits Immers, van John R. Love en van alle anderen: mensen van Eygelshoven die gestorven zijn en mensen die in Eygelshoven gestorven zijn.
Het resultaat van al het werk, het boekje ‘Eygelshoven gedenkt’ is nu te koop. Het is een publicatie van de Stichting ‘Eygelshoven door de eeuwen heen’. Leden van de Stichting hebben ook heel concreet, middels redactiewerk, ondersteuning verleend. En natuurlijk: René Wijmenga heeft er een hele mooie vorm aan gegeven. Dat is hem wel toevertrouwd!
Het boekje is voor 7 euro te koop bij:
Chocolaterie Bruns
Firma Benly
Bakkerij Wido Thuis
Bibliotheek Eygelshoven
En via de website: info.seddeh@gmail.co