Droomhof, een school om van te dromen
12-11-2024

Het Integraal Kind Centrum (IKC) Droomhof aan de Anselderlaan is een prachtige plek geworden waar onderwijs en kinderopvang samenwerken aan de ontwikkeling van jonge kinderen tussen 0 en 12 jaar. Om dit nog beter te doen zijn er ook plekken voor logopedie, ergotherapie, het schoolmaatschappelijk werk en de GGD. Maar het allerbelangrijkste is dat de kinderen die er hun eerste lessen krijgen ook kunnen genieten van de omgeving van de school zelf, waarin ze iets meekrijgen voor hun latere leven. Hun energie aanspreken, in vrijheid dingen kunnen ontdekken en meekrijgen dat het belangrijk is om voor de levende wereld te zorgen en de meerwaarde daarvan te leren zien.

De architecten hebben al zo optimaal mogelijk gebruik gemaakt van de ruimte in het nieuwe gebouw, waarin duurzaamheid centraal staat. Er zijn duurzame houten materialen gebruikt en naast optimale isolatie is het gebouw ook voorzien van de modernste installaties. Maar ook de omgeving van Droomhof wordt er een om als kind bij weg te dromen.

In het plan dat voor de school is ontwikkeld is ook meteen de tuin meegenomen. Een tuin waarin veel groen zit, met bomen, struiken en veel planten. Afgestemd op de doelgroep, de kinderen. Van begin af aan is aan de architecten meegegeven welke vormen en welke plekken de beste beleving hebben voor de kinderen. De kinderen krijgen in elk geval voldoende plekken om te spelen of gewoon samen zijn, of waar ze wat meer rust kunnen vinden als ze dat even nodig hebben. Waar ze ook de natuur kunnen ontdekken, aan hun eigen ontwikkeling kunnen werken en dingen leren inschatten.

Basiselementen
Het plan voor de tuin is uitgedacht door deskundige Hugo Voortman van Groene Zorg Alliantie. Dat is een koepelorganisatie voor zorgprofessionals die zich inzetten voor vergroening van de zorg en voor planetaire gezondheid. “Alles is in het plan meegenomen, ook speeltoestellen. Er zitten diverse elementen in, waarbij we uitgaan van acht karakteristieke basiselementen, met wilde natuur maar ook met plekken waar je je als kind terug kunt trekken als je even behoefte hebt aan wat meer rust. Maar ook plekken waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar ze iets kunnen vieren of zich kunnen ontwikkelen,” vertelt Hugo.

Zo komt er ook een stukje bos in de tuin, met wat hogere bomen die schaduw geven, ook voor de allerkleinsten. Het wordt dus zeker geen tuin met alleen maar tegels, zoals zoveel schoolpleinen in Nederland. Nee, wel veel groen en ook een vijver (een wadi), die op een veilige manier toegankelijk wordt gemaakt voor kinderen, die er onder begeleiding naartoe kunnen.

Hovenier
Een hovenier begint in de wintermaanden met de aanleg van de tuin, samen met de aannemer. De hovenier is verantwoordelijk voor het groen en de aannemer voor de bestrating en de tegels onder de speeltoestellen en het aanbrengen van zand waar dat nodig is. “Wij hebben gekeken waar daarvoor de goede positionering is,” zegt Voortman. “Rekening houdend met de verschillende leeftijden, zodat de leerkrachten goed toch het overzicht kunnen houden. De hovenier gaat straks, als de planten en bomen helemaal uit het blad zijn, dus later deze maand, het hele plein inplanten, want de wintermaanden zijn daarvoor de meest gunstige periode.”

Vanuit het oogpunt van Groene Zorg en het ontwikkelingsperspectief is goed gekeken wat het meest gunstige is voor de kinderen. “Als ze de hele dag binnen zitten, is het goed als ze ook even naar buiten kunnen en hun energie kwijt kunnen en spelen. Het is de bedoeling dat daar ook straks in de lesprogramma’s iets mee wordt gedaan. Dat de kinderen ook iets te doen krijgen in het groen, bijvoorbeeld een stukje onderhoud of iets in de groentetuin en daardoor bepaalde vaardigheden aanleren. Zodat ze meekrijgen dat het belangrijk is om voor de levende wereld te zorgen en de meerwaarde daarvan te zien. Dat zou bijvoorbeeld onderdeel kunnen zijn van de biologielessen, of misschien kun je er ook iets in de taal- of rekenlessen mee doen. Want het wordt een mooie en inspirerende omgeving en dan is het goed als daar ook gebruik van wordt gemaakt, als extra aanvulling op de lessen.”