De slagwerkers zijn het ‘hart van het harmonieorkest.’
26-07-2020

20200724Slagwerkers ABWebDeze week ging de Anselbode op bezoek bij de repetitie van onze harmonie Sint Caecilia in het Socio en sprak daar met drie van de vijf slagwerkers. Wat beweegt je om slagwerker te worden in een harmonieorkest. We praten er over met Florian Kowalski, Jean Skerka en young-star Max Boermans.

Florian (30) kreeg muziek maken met de paplepel ingegeven. Zij opa was jarenlang een van de hoornspelers van de harmonie. Vader en moeder speelden respectievelijk trompet en bariton en dus werd Florian op jonge leeftijd lid van de harmonie. Hij werd slagwerker omdat kabaal maken hem in het bloed zit, verteld hij met een glimlach op zijn gezicht.

Jean (53) is de nestor van de slagwerkers. Als kind bezocht hij de Anselschool aan de Kommerveldlaan. Daar kwam de harmonie leden werven en hij was meteen verkocht aan de trompet en schuiftrombone. Voor zijn werk verhuisde hij later naar het buitenland en woonde daar meer dan 25 jaar. Enkele jaren geleden kwam hij terug en meteen werd hij gevraagd of hij niet weeer ld wilde worden van Sint Caecilia. Uiteindelijk kwam hij terecht bij de slagwerkers.

Max (23) is de youngstar van het gezelschap. Toen zijn vader koning werd van de het broederschap Sint Sebastianus liep Max al met een blikkentrommel mee in de stoet naar de ‘schutterswei aan de Rimburgerweg.. John Prevo vroeg hem of hij niet lid wilde van de drumband van de harmonie en zo werd Max op achtjarige leeftijd lid van.

In het harmonieorkest is het slagwerk het hart van het orkest. “We zijn het verlengstuk van de dirigent, want we geven met de concertdrum het basistempo, ritme ofwel de beat van het muziekstuk aan. De rest van het orkest sluit daar dan bij aan.”, vertelt Florian. Max vult meteen aan: ‘Mooi is dat als we zelf in het muziekstuk aan de beurt zijn, dan hoort iedereen ons ook want dan zijn we ook nadrukkelijk aanwezig.

Jean geeft nog even aan, dat het niet alleen de drums zijn, die de slagwerkers bedienen. Xylofoon, bekken en koebellen, mogen beslist niet vergeten worden. 

Behalve muziek maken telt voor de drie slagwerkers ook de gezelligheid en  vriendschap binnen de harmonie. Als een van de drie even aanhaalt dat ze prachtige herinneringen hebben aan de reizen naar Paffenroth schieten alle drie in de lach en moet het interview even onderbroken worden. De harmonie is natuurlijk meer dan alleen muziek maken, Een beetje feest hoort er uiteraard bij. Zo verheugen zij zich jaarlijks op Sint Caeciliadag, Carnaval en het Nieuwjaarsconcert.

Onze harmonie kan nog wel wat slagwerkers gebruiken geeft Jean aan. Dus zegt Max, ben je jong en je wilt wat, meld je dan aan of kom een keer kijken tijdens de repetitie op donderdagavond in de grote zaal van het Socio.