Maar liefst acht jaar stond ‘D’r Preëdigsjtool’ te koop. In het voorjaar van 2020 kocht Eygelshovenaar Jos Schneiders dit monumentale pand aan de Laurastraat en begon aan de ultieme uitdaging om D’r Preëdigsjtool’ te renoveren. Vorige week werd de meiboom geplaatst. Tijd dus, om met Jos Schneiders in gesprek te gaan met de vraag hoe het ervoor staat met de renovatie van dit markante, monumentale pand. Geschreven door Wim Berendsen.
Jos Schneiders:
In 2005 hebben we de woning van mijn dochter Nicole, aan de Kerkberg 9 in Eygelshoven verbouwd. Als ik in die tijd bij haar woning stond en het dorp in keek dan viel mijn blik steeds weer op ‘D’r Preëdigsjtool. Het pand verkeerde in een buitengewoon slechte staat. Ik raakte ervan overtuigd, dat dit karakteristieke gebouw, niet voor Eygelshoven verloren mocht gaan. Er is immers, na de bouw van het Socio veel verloren gegaan van het authentieke dorpscentrum. Een paar jaar geleden bleek mij, in een contact met oud wethouder Toon Willems, dat er na al die jaren nog geen perspectief voor dit karakteristieke bouwwerk gevonden was en heb toen wederom contact opgenomen met de eigenaar. In het voorjaar van 2020 kocht ik het pand, zonder dat ik er een concrete bestemming voor had en eerlijk gezegd heb ik die op de dag van vandaag nog steeds niet.
Boze tongen beweerden zelfs dat ik er een slaapplaats van wilde maken, zodat ik na een gezellige avond van de Burgerlust niet meer zover naar huis hoefde te lopen (knipoog van Jos).
Het was toen zaak om als eerste op zoek te gaan naar een restaurateur van vakwerkhuizen en ik ben toen via, via terecht gekomen bij Philippe van Leendert uit Gemmenich (België). We hebben toen op zijn advies een inspectieplan afgesproken met de Gemeente. Al snel bleek dat renoveren moeilijk zou worden, want het hout was aangetast en op veel plekken totaal rot. Dit leidde ertoe dat inspecteren veel te gevaarlijk was en er geen andere mogelijkheid dan het – met lichte hulp – te laten instorten en af te breken,
Uiteindelijk is de gewelfde kelder nog het enige wat overgebleven is van het oorspronkelijke monumentale gebouw. Een fundament was niet aanwezig en daarom moest er eerst nog een degelijk fundament onder gelegd worden.
Daarnaast heb ik heel wat moeten afstemmen met de gemeente Kerkrade en Monumentenzorg, maar uiteindelijk stemden zij in en kon ik aan de slag. Bij die gesprekken kwam ik met hen overeen het vakwerkhuis drie meter vijftig naar voren te plaatsen, zodat D’r Preëdigsjtool goed zichtbaar werd en beter in het straatbeeld tot zijn recht komt.
Bijkomend voordeel was dat het nieuwe pand hierdoor meer vloeroppervlakte krijgt, want oorspronkelijk was het pand maar zo’n 25 vierkante meter. Deze uitbreiding geeft meer mogelijkheden voor een bestemming van ‘De nieuwe Preekstoel’. Dit, zeg maar het achterste gedeelte, wordt voorzien van een moderne glasconstructie. Het voorste – in wezen oorspronkelijke – gedeelte, wordt zo veel mogelijk authentiek opgebouwd. Dat staat straks in een mooi contrast met elkaar.
Met Philippe van Leendert gingen we aan de slag aan de tekentafel. Wat heeft die man een ervaring op het gebied van vakwerkhuizen, waar hij al 25 jaar mee bezig is. Het klikte meteen tussen ons en na een aantal gesprekken, begon hij aan de PreFab-houtenbalkconstructie. Als materiaal voor de constructie werd uiteraard eikenhout gekozen. Philippe is trouwens een virtuoos wat hout betreft. In de oorspronkelijke Preekstoel zaten, aan de voorzijde twee gebogen balken. Die wilden wij graag in de constructie terugzien en dat is hem goed gelukt. In zijn werkplaats in Gemmenich heeft hij alle balken precies op de juiste maten gemaakt en genummerd. De houten constructie bestaat uit vele tientallen balken die met elkaar verbonden worden door eikenhouten pennen.
Na wat schetsen over de indeling werd door een architect een bouwtekening gemaakt en de bouwvergunning aangevraagd. Wat ik wel nog kan aangeven is dat het bovendeel van de kruisramen uitgevoerd worden in glas in lood; zoals dit vroeger gebruikelijk was. De trap waar D’r Preëdigsjtool zijn naam aan ontleent blijft uiteraard ook in stand.
Verder kan ik je verklappen Wim, dat er een dakterras gemaakt wordt op uiteraard de bovenste verdieping. Dat dakterras – waarschijnlijk het kleinste dakterras van Kerkrade -wordt dan ook weer omringd door een glasconstructie. Vanaf deze plek heb je dan echt wel een mooie blik over Eygelshoven.
Vorige week donderdag, 21 oktober stond Philippe met deze, zeg maar PreFab constructie, aan de Laurastraat. Binnen twee dagen was het gepiept en stond de houtenbalkconstructie conform bouwtekeningen op zijn plaats en stond de meiboom op het dak.
Welke bestemming het pand krijgt, daar ben ik nog steeds niet uit. Op dit moment spelen we met de gedachte om er een winkeltje in streekproducten te beginnen, maar dan wel waar de klandizie ook een kopje koffie kan drinken en een zelfgebakken stuk vlaai kan eten. Maar een definitieve bestemming heb ik nog steeds niet.
Eerst moet ik op zoek naar een firma die de openingen in de houtconstructie gaat vullen, zeg maar het vakwerk. Daar zijn diverse methodes voor waar ik me nu in moet verdiepen en waar ik voorlopig nog wel even mee bezig ben.”
Terwijl Jos de poort van het hek rondom de bouwplek afsluit, eindigt hij het interview met: ‘Maar ik heb daarvoor nog genoeg tijd om hierover na te denken, want voorlopig ligt de herbouw van D’r Preëdigsjtool’ stil tot na de komende winter.
We bedanken Jos en we melden ons weer bij hem na de winter, want er is zelden of misschien wel nooit in Eygelshoven een huis gebouwd, waar zoveel inwoners naar uitkijken.