Kinderboek Chantal Franssen
28-07-2024

Op de redactie van de Anselbode komt een tip binnen van Armand Franssen, de voorzitter van onze plaatselijke voetbaltrots. Er staat een boekpresentatie op stapel in het LHC-sportcafé, zoals de kantine vanaf het nieuwe voetbalseizoen heet. De schrijfster van dit boek, Chantal Franssen uit Eygelshoven, staat niet graag in de belangstelling en daarom moet het ‘feestje’ een verrassing voor haar worden. Als de boekpresentatie begint zijn er aardig wat mensen en is het café gezellig gevuld.

Kiki en de regenboogboom

De avond wordt geopend door Armand en het is opmerkelijk hoe gedetailleerd hij op de hoogte is van de totstandkoming van dit (voor) lees- en doeboek, met de mooie aansprekende titel Kiki en de Regenboogboom. Als speciale gast is Laura Langens uit Geffen aanwezig; schrijfster van kinderboeken, die haar sporen meer dan verdiend heeft. Inmiddels zijn er al meer dan 20.000 boeken van haar hand verkocht. Zij overhandigt het eerste exemplaar van dit kinderboek aan Chantal Franssen. Beide schrijfsters kennen elkaar al een hele tijd. Tijdens het schrijven van dit boek was de ervaren Laura een vraagbaak, inspiratiebron en klankbord voor Chantal, waarvoor zij haar bedankte. In haar reactie gaf Laura aan, dat zij het niveau van dit kinderboek als hoog kwalificeert en het haar niet zou verbazen als dit een bestseller zou worden. Uiteindelijk bedankte Chantal Franssen alle lieve mensen die haar steunden bij de totstandkoming van het boek. Een bijzonder woord van dank voor Stefanie Peters-Urlings. De mooie tekeningen in dit (voor)lees- en doeboek zijn van haar hand en maken indruk. Ook zij woont in Eygelshoven op het ‘Mijn terrein’ en is inmiddels ‘gestrikt’ voor een interview, dat u in een van de komende weken in de Anselbode kunt lezen.

Toch blijven er nog heel wat vragen onbeantwoord. Daarom treffen we ons een paar dagen later opnieuw om alle ‘ins and outs’ te horen van de geboorte van dit (voor)leesboek en doeboek, Kiki en de Regenboogboom, waarvan zowel de tekst als de illustraties van Eygelshovense bodem zijn.

Maar eerst even de vraag, wie is Chantal Franssen?

Chantal Franssen:

“Ik werd in Nieuwenhagen aan de Hereweg geboren. Mijn ouders werkten veel en wij, mijn broertje en ik waren veel bij mijn opa een oma in Schaesberg. Daar gingen we ook naar school en daar hadden wij onze vriendjes en vriendinnetjes. Na de basisschool ging ik naar de mavo van het Eyckhagencollege. In mijn mavo-tijd had ik al heel wat oppasadresjes. Ik vond dat leuk om met kleine kinderen bezig te zijn en bovendien was het financieel ook nog eens aantrekkelijk. Na mijn eindexamen begon ik nog even aan de havo, maar dat was niet aan mij besteed.

Ik kreeg er lucht van dat er een opleiding gespecialiseerd in kinderopvang op de mdgo in de Gasthuisstraat in Heerlen zou starten en die opleiding was mij op het lijf geschreven. Omdat ik al van jongs af aan wist dat ik met kinderen wilde werken, was de keuze om te switchen van opleiding makkelijk gemaakt. Toen ik in 1999 afstudeerde begon ik kort daarna als oproepkracht bij Humanitas. Een jaar later startte ik bij in de Tovertuin in Heerlen, naast de brandweerkazerne. In 2010 startte ik bij Kinderdagpaleis Eigenwijs. Sinds 1 juli van dit jaar werk ik als locatiemanager bij de Kinderopvang Flow, aan de Akerstraat in Kerkrade.

In mijn eindexamenjaar van de MAVO leerde ik Armand kennen, in 2001 trouwden we en gingen aan de Locht wonen. In 2016 verkochten we onze woning. We gingen op zoek naar een nieuwe woning en onafhankelijk van elkaar kwamen we bij de woning uit waar we nu wonen. Omdat zowel Armand, als onze kinderen Stijn en Britte bij LHC voetballen, was het voor ons niet meer dan logisch om in Eygelshoven te komen wonen.

Zo lang ik mij kan herinneren, ‘droom’ ik er al van om een kinderboek te schrijven. Maar een aantal ‘belemmerende overtuigingen’ weerhielden mij hier steeds weer van, zoals, wilt er iemand straks wel het boek lezen of kopen? Even tussendoor moet ik je vertellen, dat ik net als jij, Wim, altijd potlood en papier bij me heb. Als ik dan iets zag, hoorde of bijvoorbeeld meemaakte, schreef ik dat op en zo ontstond er langzaam een rode draad voor de verhalen in mijn boek.

Wonder boven wonder had ik de tekst in een dikke twee weken af. Maar daarna speelden een aantal ‘belemmerende overtuigingen’ weer op. Zoals het zoeken naar een geschikte illustrator, die de plaatjes die ik in mijn hoofd had, kon vertalen op papier. Deze zoektocht heeft even geduurd, totdat ik uiteindelijk bij Stefanie uitkwam. Zij startte met tekenen en haar tekeningen ‘matchten’ 1 op 1 met de tekst in mijn boek.
Ik liet, in de tussentijd, een aantal bekenden mijn concept lezen met de vraag om er kritisch naar te kijken. Een vriendin maakte mij er opmerkzaam op, dat je op twee manieren kunt schrijven namelijk in spreektaal of in schrijftaal. Voor de eerste heb ik gekozen, namelijk de spreektaal.

Op jouw verzoek zal ik een tipje van de sluier van dit verhaal oplichten. De hoofdpersoon in het boek is Kiki. Zij woont in een magisch bos hier ver vandaan samen met haar papa en mama in een holletje onder de regenboogboom. In het boek maakt zij zeen tiental avonturen mee. Maar met al deze ‘problemen’ kan zij altijd bij vader en moeder Nijn terecht. Wat de boodschap van het boek is, wil ik je wel vertellen: je bent oké zoals je bent. Ongeacht wat iemand anders ook van je vindt. Een van de intenties van mijn boek is dan ook om de kinderen wat zelfverzekerder te maken in deze tijd. Ik werk als sinds jaar en dag in de kinderopvang en ik herken heel wat van de problemen die kinderen soms dagelijks hebben. Met dit boek wil ik voor deze kinderen een steun in de rug zijn, zoals vader en moeder Nijn dat ook voor Kiki zijn.
Ik heb er bewust voor gekozen om het boek in eigen beheer uit te geven. Ga je een uitgever erbij betrekken en je hebt een beetje pech dan schrijven die hele stukken van je over.
Dat risico wilde ik niet lopen, want het moest wel mijn boek zijn en daarin moest mijn boodschap voor de kinderen duidelijk naar voren komen.

Het (voor)lees en doe-boek over Kiki is niet voor kinderen van een bepaalde leeftijd geschreven. Is het boek moeilijk te lezen dan kan het altijd nog voorgelezen worden. Dat gebeurt tegenwoordig ook veel minder dan vroeger terwijl het ontzettend belangrijk is!
Wat ik toch nog even benadrukken wil, is dat het ook een doe-boek is. Er is voor de binnenkant bewust gekozen voor zwart-wit druk. Zo kan iedereen zijn eigen kleur aan het verhaal geven, want wat voor het ene kind groen is, hoeft het voor de ander niet te zijn.”

We danken Chantal Franssen voor het interview en wensen haar veel succes met het boek.

‘Kiki en de Regenboogboom’ is een (voor)lees- en doe-boek op A4 formaat, met extra dik papier en een harde kaft.
Verkrijgbaar via de website van Chantal Franssen :
www.talvanliefs.nl en 1131 Optiek & Lifestyle aan de Veldhofstraat 73. De prijs is € 19,95 .