Jeugdorkest CaeciliaKidz van Harmonie Sint Caecilia vertrekt volgende week vrijdag, 20 oktober, voor een bijzondere driedaagse concertreis naar Hésingue in de Elzas. De leden hebben de afgelopen maanden hard gerepeteerd om goed voor de dag te komen en hebben ook geld voor deze reis ingezameld. Het bijzondere aan deze concertreis is dat de kidz voor het eerst het muziekwerk Astro Jam van componist Hardy Mertens gaan uitvoeren. Dit alles vindt plaats tijdens een concert met andere orkesten in het theater La Comète (de komeet) van Hésingue. Toeval bestaat astrologisch gezien niet.
Zij doen dat onder leiding van dirigente Carla Correddu, samen met de Jugendkapelle uit het Duitse Schopfheim en het jeugdorkest van Orchestre d’Harmonie uit het Franse Hésingue. Bovendien voeren zij voorafgaand aan het muziekstuk een door astrologe Marie-Jeanne van Deuren uit Thorn geschreven choreografie uit. Zij heeft het astrologische concept van Astro Jam ontwikkeld, waarvoor Hardy naderhand de muziek heeft geschreven. Het is een muziekwerk over ‘Snacky astrologie voor jongeren’ en laat het sterrenlicht over zes verbonden bewegingen schijnen. De CaeciliaKidz voeren deze choreografie eerst uit – een toneelstukje in het klein – waarna zij plaatsnemen in het samengestelde internationale orkest dat Hardy’s stuk als wereldpremière gaat spelen. Zo laten zij zien dat samen muziek maken, ondanks afkomst, taal of leeftijd, iedereen kan verbinden.
Marie-Jeanne is de eigenlijke moeder van Astro Jam, zoals Hardy haar noemt. Hij werkte al vaak met haar samen met tekst en muziek. Carla Correddu was als dirigente meteen enthousiast en is met het muziekwerk en de choreografie aan de slag gegaan. Van haar kwam ook het idee om het internationaal uit te voeren en zij legde daartoe het contact met de muziekschool van Hésingue, waarvan zij de directrice, Sandrine Bitonti, goed kent. Via haar werd daarna contact gelegd met het jeugdorkest van Schopfheim in het Schwarzwald.
Sterrenbeelden
“Als je jamt in de muziek, ben je heel leuk met elkaar bezig,” start Hardy het interview. “En dat houdt ook in dat je improviseert. Marie-Jeanne had het idee om die jam als muziek te verbinden met de twaalf sterrenbeelden. En die komen nu in dat stuk voor.”
“De twaalf sterrenbeelden zijn met tweeën aan elkaar gekoppeld. Ik heb Hardy uitgelegd welke verschillende karaktereigenschappen de sterrenbeelden hebben,” vervolgt Marie-Jeanne. “Je kunt bijvoorbeeld geen hele rustige muziek schrijven voor het sterrenbeeld ram, want dat is een pittig beest met veel energie. Dus daar past marsmuziek veel beter bij. Het moet voor mij allemaal kloppen.”
De tegenover elkaar gelegen sterrenbeelden zijn dus aan elkaar gekoppeld, waardoor je op zes muziekdeeltjes uitkomt. “We wilden ze eerst alle twaalf apart uitbeelden, maar dat kreeg ik in de muziek niet verwerkt,” aldus Hardy. “Bovendien zou je dan een muziekstuk van wel een kwartier krijgen en die spanningsboog houden kinderen van die leeftijd niet vast. Dus vandaar zes deeltjes van een minuut in plaats van twaalf deeltjes van een halve minuut, want dat zou weer te druk worden. We hebben onderling ook vaak vergaderd over welk instrument je waar kunt gebruiken. Bij welk sterrenbeeld je de kleine trom bijvoorbeeld zeker moet gebruiken en waar zeker niet. Net als met de klarinet.”
Maagd en Ram
“Er zijn honderdduizenden mensen die sterrenbeeld Ram hebben, maar niet iedereen die Ram is, werkt bij de brandweer,” legt Marie-Jeanne uit. “Zo heeft een van muzikanten als een serveerster een schortje voor. Zij beeldt het sterrenbeeld Maagd uit. Je moet het voor de kinderen ook een beetje simpel houden. We hebben het allemaal geoefend en Carla had daarbij veel attributen bij zich om het voor de kinderen inzichtelijk te maken. Zo moet de brandweerman, die als eerste de bühne op komt, van begin af aan in zijn rol blijven, ook als de anderen erbij komen. De kinderen vinden het hartstikke leuk, vooral door al die interactie.”
Alleen de CaeciliaKidz spelen overigens de choreografie. De leden van de twee andere jeugdorkesten zitten dan op de bühne, waar de muzikanten van Eygelshoven zich daarna in hun choreografiekostuums bijvoegen om het muziekwerk van Hardy te spelen. Het concert duurt in totaal zo’n vijftig minuten, waarvan het stuk van Hardy, inclusief de choreografie, een klein kwartier in beslag neemt. Naast Carla dirigeren de verschillende andere dirigenten van Schopfheim en Hésingue hun eigen jeugdorkesten.