De unieke rommelmarkt van de Laethof
Ze zijn er zelf ook nog geen tegengekomen die op deze manier werkt. Grote kans dus dat zij met iets unieks bezig zijn. Vier dames melden zich elke maandagochtend in de Laethof om de nieuw aangeleverde boeken, platen, tijdschriften en puzzels te selecteren op kwaliteit en geschiktheid voor de verkoop tijdens de maandelijkse boeken- en platenbeurs. Hier, in de oude raadszaal van Eygelshoven, waar vroeger menig belangrijk besluit voor de goegemeente werd genomen, ontvangt het boekenbeursteam, bestaande uit Margo Spapens, Henny Frings, Maria Brull en Jana Fiala, dan elke eerste zaterdag van de maand hun gasten.
Door: René van Zantvoort
De vier beheren de boeken- en platenbeurs sinds 2008, als een van de onderdelen van de ‘Stichting Eygelshoven door de Eeuwen heen’. Het hele jaar door is de collectie van enkele duizenden boeken en platen op de eerste zaterdag van de maand van 11 tot 15 uur toegankelijk voor wie op zoek is naar dat ene boek dat je nergens meer kan vinden, of die ene plaat die je bij toeval alleen nog in tweedehands platenzaken vindt. Maar ook voor wie gewoon een praatje wil maken met een van de dames, of bij een kop goeie koffie eens gewoon wil grasduinen in wat er in de rekken vol boeken of dozen vol platen van zijn gading is. En vergis je niet: het zijn lang niet alleen ‘Egelzer lüj’ die de beurs bezoeken. Van einde en ver komen er mensen die weet hebben van of gehoord over de schat aan literatuur, romans en elpees die ze er kunnen vinden. Want waar vind je elders nog zoveel mooie spullen van waarde voor een prikkie als in de Laethof?
Initiatief Wiel Eydems
“We stopten de boeken, die we via wijlen Wiel Eydems en de bibliotheek kregen, in dozen. Zo zijn we er op initiatief van Wiel mee begonnen,” starten de dames, die zelf ook allemaal graag een goed boek lezen, hun verhaal. Ze worden gesouffleerd door Joep Prevo, de voorzitter van de stichting die mee is aangeschoven en de plek in het team overnam van zijn vrouw toen die in 2014 is overleden. “Op een gegeven moment, toen de bieb nieuwe rekken kreeg, hebben wij die overgenomen. Voor vijftig cent per stuk gingen de eerste boeken van de hand. Ondersteuning van de gemeente was er in de vorm van huursubsidie. Voor de rest moesten we onszelf bedruipen. Maar toen de mensen in de gaten kregen dat we met een boekenbeurs bezig waren, kregen we steeds meer boeken gratis aangeleverd.”
De boeken worden gerubriceerd in verschillende categorieën, zoals literatuur, romans, oorlog, kinderboeken, kunst, hobby, Limburgensia (alles wat met Limburg te maken heeft). Ze worden voorzien van een stickertje met een prijs van een of twee euro. “Meer niet, want dan worden ze te duur en verkopen wij ze niet meer. Er zijn ook mensen die een boek thuis lezen en het daarna weer terugbrengen. Wanneer we boeken niet kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als de kwaliteit van de omslag of de bladzijden niet goed genoeg zijn, dan geven we ze aan de harmonie. Die ze komt dan ophalen tijdens de oud papieractie. Af en toe ruimen we een deel boeken op waar geen vraag meer naar is, om plaats te maken voor nieuwe boeken. Soms wordt nog weleens een hele encyclopedie aangeboden, maar die nemen we niet aan of geven we meteen aan de harmonie, want die koopt niemand. Net als kinderboeken. Kinderen lezen namelijk steeds minder. Maar vooral romans, kunst-, hobby- en kookboeken gaan heel goed.”
Platen, scharensliep
Bleef het in eerste instantie bij een boekenbeurs, op een gegeven moment ook bood iemand langspeelplaten aan, afkomstig van een jaarlijkse platenmarkt in Brunssum, die daarna werden opgeruimd. Of men misschien geïnteresseerd was. Het team ging eens kijken, zag er wel brood in en keerde met een paar auto’s terug die vol met platen werden geladen. Intussen maken platen, cd’s en dvd’s alweer jaren deel uit van de collectie. Zij zijn het domein van Joep, zelf een fervent platenverzamelaar. Vooral sinds de coronatijd zijn er ook puzzels bij gekomen, want voor puzzelen is weer een markt ontstaan. Inmiddels maakt ook de scharensliep deel uit van de beurs, bemand door iemand van de stichting die een oud exemplaar op de kop had weten te tikken. Dus voor wie zijn tuin- of ander gereedschap een boost wil geven, is ook van harte welkom.
De beurs speelt zich ook af op de binnenplaats van de Laethof, waar het team bij goed weer een tent opzet en waar behalve boeken ook koffie met een plakje cake te krijgen is. Want voor velen is de beurs dan ook een sociaal gebeuren, een ontmoetingsplek. Even kijken of je een bekende treft. De vele vaste klanten en de interactie met iedereen vindt het team ook het leukste aan het werk. Dan is het belangrijk dat het weer goed is en dat viel afgelopen zaterdag bijvoorbeeld vies tegen. April doet nu eenmaal wat ie wil. Maar niet getreurd, voor de komende maanden is beter weer voorspeld.
Wieltjes
Af en toe moeten de rekken in de oude raadszaal wijken voor andere belangrijke zaken, zoals een bruiloft, de huldiging van de schutterskoning, of een activiteit van de Burgerlust. Al krijgt die laatste eerstdaags een eigen ruimte, ook in de Laethof. Dan moeten de boeken en platen naar de naastgelegen beursruimte worden gebracht. Gelukkig heeft de stichting een handig Harry die alle boekenrekken heeft voorzien van wieltjes, zodat ze daarnaartoe kunnen worden gereden en dat scheelt een hele hoop werk.
Tegelijk met de boeken- en platenbeurs is ook het mijnmuseum op de eerste etage van de Laethof geopend, waar bezoekers alles over de rijke mijngeschiedenis van Eygelshoven kunnen vinden. Hierover en over andere onderdelen van de stichting in een latere editie van de Anselbode meer.
Foto team
Het team dat verantwoordelijk is voor het uitsorteren van de collectie, met van links naar rechts Jana Fiala, Maria Brull, Henny Frings en Margot Spapens. Rechts Joep Prevo.
Foto platen
De platen zijn het domein van Joep Prevo.
Foto beurs (deze maak ik zaterdag nog)
Afgelopen zaterdag was het weer gezellig druk tijdens de boeken- en platenbeurs in de Laethof.