Al 40 jaar het gezicht van de bieb Marjon Kerkhoff
28-04-2021

17 Marjo Riki
Door Wim Berendsen

Sinds jaar en dag is zij het gezicht van de Eygelshovense Bieb. Samen met Riki en Noa, twee beroepskrachten en de vier vrijwilligsters Fanny, Hannie, Agata en Mariella runt zij de bibliotheek in het Socio. Aan het woord is deze week de Eygelshovense bibliothecaresse Marjon.

“Tijdens mijn studie tot bibliothecaresse liep ik onder andere stage in de Eygelshovense bieb. Deze was toen weliswaar gevestigd in het Socio, maar lag in het gedeelte waar nu de Bistro Socio is gevestigd, zeg maar boven SAJE. Na de grote verbouwing, in verband met het vertrek van de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, verhuisden we naar het gedeelte van het gebouw op de hoek van de Torenstraat en Terbruggen.

In het begin zag het er niet naar uit dat er voor mij een baan in het verschiet lag. Janny, die daar toen werkte, stond echter vrijwillig zo’n twintig uren af en zo kwam ik in de bieb van Egelze terecht en ben er ook nooit meer weggegaan.”

Er is natuurlijk wel het een en ander
veranderd in die veertig jaar?

“Dat het allang niet meer alleen over het uitlenen van boeken gaat, moge duidelijk zijn, want we organiseren ook een groot aantal andere activiteiten. Voor veel mensen is de bieb een plekje waar ze dagelijks hun krantje of favoriete tijdschrift kunnen lezen. Er staat altijd wel een kop koffie of thee voor ze klaar.

Een van de activiteiten, die wij organiseren is bijvoorbeeld ‘Taal in de wijk’. De deelnemers kunnen zich hier verder bekwamen in de Nederlandse taal, zowel op het gebied van lezen, schrijven en spreken. Deze lessen worden gegeven door Sanne en is een samenwerking van het Vista College en de gemeente Kerkrade. De bijeenkomsten worden in kleine groepjes gegeven, zodat iedereen die meedoet erbij betrokken wordt. De gemeente Kerkrade kent een hoge laaggeletterdheid. Dus deze lessen hebben zeker zin.

In de tijd waarin we leven, een tijd die bol staat van digitalisering, zijn er nog altijd veel mensen, die wel een handje hulp kunnen gebruiken bij het werken met een laptop of tablet. Voor hen wordt de cursus ‘Klik & Tik’ gegeven. Zij kunnen zich dan bekwamen in het omgaan met de computer en met internet.

Voordat ik het vergeet, moet ik toch ook even de leeskring noemen, die zo’n vijf keer per jaar wordt gehouden. Deelnemers lezen vooraf hetzelfde boek en bespreken dit dan tijdens de bijeenkomsten. Door het debat wat er dan ontstaat, krijg je veel meer diepgang over de inhoud van het boek.

Een hele leuke ervaring hebben we met het project ‘bieb-expert’. Kinderen van de basisschool kunnen dan bij ons in de bieb een dagje komen ‘werken’.
Lees verder op pagina 5.
Ze stellen o.a. hun eigen leestafel samen, maar helpen ook andere kinderen, die een boek komenlenen. Je ziet dan dat er leuke gesprekken tussen de ‘bieb-expert’ en jeugdige bezoekers ontstaan.

Zo zie je, Wim, dat de bieb allang niet meer alleen het uitlenen van boeken is. Daarom zijn er klanten, die al meer dan 20 jaar bij ons komen en nog nooit een boek hebben geleend. Ja, er is meer dan alleen boeken lenen. Waar ik je over verteld heb, is nog maar een kleine greep uit het hele pakket en dan hebben we het nog niet gehad over de filmavonden, presentaties van KennisMakers en tentoonstellingen, waar we (jeugdig) talent de kans geven om met hun foto’s en schilderijen te exposeren.

Voor de lezers van de Anselbode die interesse hebben om in de toekoms, aan een activiteit mee te doen, zou ik willen zeggen: “Neem contact met ons op.”

Maar nu in de Coronatijd is het met al die activiteiten toch allemaal maar moeilijk, hoe beleven jullie die in de bieb?

Marjon:
“Ja, de landelijke maatregel dat de bibliotheken gesloten werden, viel ons wel rauw op het dak. Je moet weten, dat wij heel wat mensen jaarlijks over de vloer krijgen. In 2019 waren dat er meer dan 25.000. Van de een op de andere dag kwam er niemand meer. We zijn bij elkaar gaan zitten en bespraken wat we er mee konden. Nou het lijstje was gauw gemaakt, want er was nogal wat achterstallig onderhoud. Op de eerste plaats hebben we de balie weer teruggezet op de oude plek, zodat we weer een beter zicht hebben op onze gasten, die in de bieb op zoek zijn naar een boek.

Verder hebben we rekken afgebroken en soms ergens anders neergezet en onze bieb een flinke ‘upgrade’ gegeven.

Hoewel we de tijd nuttig besteed hebben, waren we ook wel weer blij dat de bieb weer gedeeltelijk open kon met de AfhaalBieb. Nu kun je een boek uitzoeken in onze catalogus op internet en dan via email of telefoon bestellen. We spreken dan een tijd af wanneer de boeken opgehaald kunnen worden. Ze kunnen de boeken ophalen in de hal en uiteraard met mondmasker. Al de maatregen waren even wennen, maar nu houdt zich (bijna) iedereen eraan en zo niet maken we de klant er even op attent.

Hopelijk kunnen we binnenkort weer iedereen die een lees- of luisterboek of E-book wil lenen in de bibliotheek ontvangen. Maar ook voor de mensen, die van de leesruimte gebruik maken en waar normaal gesproken de dag voor hen begint, missen dit. Voor hen proberen we altijd een luisterend oor te hebben. Heel vaak treffen dezelfde bezoekers zich, die een praatje maken en sommigen zijn dan even weer uit hun eenzaamheid.

Het maken van een kopietje, een printje of even gebruik maken van internet is voor sommigen natuurlijk een probleem, als je deze mogelijkheden niet thuis of op je werk hebt. Kon je vroeger nog een printje maken in de supermarkt of een andere winkel; nu ben je aangewezen op de bieb.

Nou, Wim, ik hoop dat ik de lezers van de Anselbode een beetje een beeld heb kunnen geven welke mogelijkheden wij hier in ‘de bieb van Egelze’ organiseren en ik hoop dat we er velen kunnen begroeten als de Corona maatregelen worden opgeheven.”