1848 RuilwinkelIn deze rubriek is het woord deze keer overgedragen aan de 30-jarige Melanie van Bommel. Melanie woont sinds een jaar in Haanrade, na acht jaar woonachtig te zijn geweest in Heerlen. Hier heeft ze de rust gevonden die ze in het drukke Heerlen niet kon vinden. Ze houdt van natuur en is daarom vaak te vinden langs de Worm of wandelt graag in de omgeving van Rolduc. Tuinieren is ook een hobby, ze verbouwt haar eigen biologische groenten op een moestuincomplex in de buurt.

Deze van Geleen afkomstige dame woont alleen en heeft sinds een hal jaar een vriend met de naam Maurice. Voordat ze in de Adriaen Brouwerstraat ging wonen, woonde Melanie in Heerlen. Ondanks haar ziekte fibromyalgie (reuma aan de weke spieren) is Melanie een persoontje die absoluut niet kan stilzitten. Op haar relatief jonge leeftijd, heeft zij een bewogen leven achter de rug. Aan het woord Melanie van Bommel.

De oorspronkelijke Geleense is naar Heerlen verhuisd toen zij daar de opleiding verpleegkundige op het Arcus volgde. Aaneengesloten is ze als verzorgende werkzaam geweest bij verschillende verpleeghuizen en in de thuiszorg van Meander. In 2005 kreeg ze de diagnose fibromyalgie (reuma in de weke delen) en was ze genoodzaakt haar werkzaamheden in de zorg te stoppen. Door haar grote affiniteit met tweedehandse spullen, bezoekt zij vaak tweedehandse winkels en rommelmarkten. Ze doet dit bewust omdat ze de huidige wegwerp maatschappij hekelt en een voorkeur heeft voor oude spulletjes. Een stukje nostalgie. Ditzelfde stukje nostalgie vind je terug in haar voorkeur voor analoge fotografie. Ze weigert zich over te geven aan de digitalisering. “Het leuke aan analoog schieten is dat je nooit weet hoe een foto eruit gaat zien. Een hele verrassing als ik de foto’s kan gaan ophalen als ze ontwikkelt zijn.”, aldus Melanie. Eerdere werkplekken waren de kledingbank in Hoensbroek en RD4 in Heerlen. De Ruilwinkel Eygelshoven past heel goed in dit rijtje. Melanie: “Het is toch veel fijner als spullen hergebruikt worden, dan draag je ook een stukje bij aan de vermindering van de consumptiemaatschappij”.

Vrijwilligerswerk

Een half jaar maakt Melanie deel uit van het team van de Ruilwinkel Eygelshoven, tot haar grote tevredenheid. “Wat mij het meest verraste was het feit dat ik van begin af aan werd opgenomen door mijn collegae, echt hartverwarmend!” Ze vervult diverse taken binnen deze Ruilwinkel, doch ze geeft aan dat gebruikte kleding 'echt haar ding is'. Ze voelt zich gewaardeerd door haar omgeving en tipt ook de sociale contacten aan die de Ruilwinkel met zich meebrengt. Melanie is iemand die weet wat de klant wilt en is volop bezig met de op 1 november gestarte 'Kerstinname'. Twee dagen per week is ze werkzaam bij de Ruilwinkel, altijd en trio vormend om zo het spaarsysteem optimaal forma te regelen.